ХАРЧОВІ ТРЕНДИ, ЧИ ЗАСОБИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: АЛЬТЕРНАТИВНІ М’ЯСОПРОДУКТИ?
DOI:
https://doi.org/10.15802/rtem2024/328293Ключові слова:
безпечність харчових продуктів, продовольча безпека, сталий розвиток, стартапи, рослинне м’ясо, штучне м’ясо, замінники м’яса, альтернативні продукти харчуванняАнотація
Мета: Дослідити особливості розвитку технологій виробництва штучного м’яса; проаналізувати рівень попиту та динаміку зростання ринків альтернативних м’ясопродуктів у світі, а також розглянути прогнози та виявити перспективи поширення рослинних замінників м’яса та штучно вирощених м’ясопродуктів. Методика. На підставі системного підходу досліджувалось виробництво штучного м’яса як багатокомпонентна система, що включає різні аспекти: технологічні, економічні, екологічні, соціальні та етичні. Метод аналізу і синтезу дав можливість комплексно оцінити всі чинники, які впливають на виробництво штучного м’яса: сировину, технології, наукові розробки, підприємства, ринки, екологічні фактори, прогнози тощо, а також моделювати динаміку змін та прогнозувати майбутній розвиток ринку штучного м’яса. Результати. Під час дослідження встановлено що відбувається диверсифікація продуктів та зростання попиту на рослинні замінники м’яса. У результаті чого зростає кількість компаній-виробників та інвестицій, вдосконалюються технології. У процесі вивчення українського ринку рослинних замінників м’яса було виявлено, що він теж активно розвивається і на ньому представлені не тільки зарубіжні, але й вітчизняні виробники. Наукова новизна. Зростання попиту на рослинні замінники м’яса суттєво відрізняються у різних регіонах та країнах. Проаналізовані дослідження сприйняття альтернативних м’ясних продуктів населенням доводять, що продукти на основі рослинних замінників м’яса продовжать експансію ринків світу, а м’ясо, штучно вирощене ще не скоро стане звичним продуктом харчування. Його популярності перешкоджають ціна, несприйняття суспільством та законодавство деяких країн. Практична значимість. Дослідження ринку штучного м’яса дозволяє прогнозувати зростання попиту та подальший розвиток ринку такого типу продуктів, що має важливу практичну значимість для компаній, інвесторів, урядів і суспільства в цілому.
Посилання
United Nations, Department of Economic and Social Affairs. (2024). World population prospects 2024. https://www.un.org/development/desa/pd/sites/www.un.org.development.desa.pd/files/key_messages_wpp_2024_20240709.pdf
G20. (n.d.). Report of G20 ministers. https://g20.org/en/tracks/sherpa-track/hunger-and-poverty
Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2024). Hunger numbers stubbornly high for three consecutive years as global crises deepen – UN report. https://www.fao.org/newsroom/detail/hunger-numbers-stubbornly-high-for-three-consecutive-years-as-global-crises-deepen--un-report/en
Boseley, S. (2024, February 29). More than a billion people worldwide are obese, research finds. The Guardian. https://www.theguardian.com/society/2024/feb/29/more-than-a-billion-people-worldwide-are-obese-research-finds
Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2024). Statistical pocketbook 2024. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/71ea4a24-d014-4cb1-b181-64110dd5d25f/content
Mind.ua. (2024). Практичні дії, які може робити кожен з нас для покращення екології. https://mind.ua/publications/20223887-vikin-shubu-zdavaj-makulaturu-i-stavaj-vegetariancem-shcho-robiti-shchob-vryatuvati-svit
Just Food. (2024). Impossible Foods. https://www.just-food.com/featured-company/2024-impossible-foods/
Newfood.ua. (2024, October 4). Задля довіри споживачів нова фабрика 3D-друку м’яса демонструватиме процес. https://newfood.ua/2024/10/04/zadlia-doviry-spozhyvachiv-nova-fabryka-3d-druku-m-iasa-demonstruvatyme-protses-
Precedence Research. (2024). Plant-based food market size, share, and trends 2025 to 2034. https://www.precedenceresearch.com/plant-based-food-market